Hoe maak je een uniek biertje?

Na weken voorbereiding en ruim 800 liter op de verkooplijst (er kan nog besteld worden!) is vandaag het unieke “Uit het Hart” bier gebrouwen!

Vanochtend heeft brouwer Mike Zoeteweij van brouwerij Oerbron in alle vroegte het oude brood gehaald bij ProofBakery. Bij de brouwerij werden alle basis ingrediënten klaargezet plus natuurlijk de speciale toevoegingen die het bier zijn bijzondere karakter gaan geven.

Met medewerking van de brouwerij en hulp van enkele lions werd de eerste 500 liter ketel klaar gemaakt.
De eerste stap heet “Maischen”: Oud brood, mout en water vormen de basis van het bier en wordt warm gemaakt.
Daarna werd het bier gefilterd in de 2e ketel en ontstaat een heldere vloeistof genaamd “wort”. De restanten van het mout heet “bostel” en dat leveren we deels terug aan ProofBakery om er een lekker broodje van te maken. De rest gaat naar een bevriende boer die het gebruikt als veevoer.

De wort gaat in de brouwketel en wordt aan de kook gebracht. Tijdens het koken wordt de hop toegevoegd en in ons geval de koriander en sinaasappelschil om het bier aroma’s te geven.

Ondertussen werd begonnen met de 2e batch van 500 liter op dezelfde wijze.

Tot slot werd het bier in een 1000 liter lagertank opgeslagen om te gisten en te rijpen. Dit proces duurt nog enkele weken.

Nog even wachten dus maar de biertjes komen er aan!

Zie voor foto's onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/Lionsvathorst